Disse fikk støtte fra Scenekunst+

I Scenekunst+ by OTS

To ganger i året gir Oslo teatersenter støtte til frie og frivillige scenekunstgrupper gjennom nettverket Scenekunst+. Denne høsten har vi gleden av å dele ut 515 timer i form av prøvelokaler til 7 heldige prosjekter. Oslo teatersenter ønsker med denne støtteordningen å bidra til grupper som er i oppstartsfasen,  og som har mottatt lite eller ingen økonomisk støtte fra andre støtteordninger.

Prosjektene som har fått støtte denne høsten byr på stor variasjon. De er nytenkende og ambisiøse og byr på et variert kunstnerisk uttrykk seg i mellom. OTS er stolte over å være en støttespiller for morgendagens scenekunst.

Gruppene som har fått tildelt støtte er:

  • Vrangforestilling – Maria & José & to til  (100t)
  • Stunt-Teateret – Urban Legend/Rekonstruksjoner  (100t)
  • Trofast – Trofast  (100t)
  • Colectivo Sur Oslo – Lynet  (100t)
  • Para film og teater – Mann. Meg?  (50t)
  • Sri Lankisk forening i Norge – Ned med Koloniet! 70 år med uavhengighet på Sri Lanka  (50t)
  • Emrik Vatndal – Det skjedde i de dager… – en komedie  (15t)

Vrangforestilling:

«Maria & José & to til» tar utgangspunkt i Erlend Loes bok «Maria og José» (1994) og Renate Reinsves tekst «10 minutter om kroppen» (2009) Det er to ganske korte, surrealistiske fortellinger som har en avgjørende fellesnevner: begge historiene foregår inni en kvinnekropp. 

Forestillingen handler om kjærlighet, forelskelse, kropp og seksualitet, og den passer for barn f.o.m 13 år. Premiere juni 2018.

Vrangforestilling startet opp i 2014. Med sine tre første oppsetninger har Vrangforestilling arbeidet med sentrale tekster fra norsk litterær kanon: Ibsens Peer Gynt, Garborgs Haugtussa og Hamsuns Sult.  “Maria & José & to til” blir Vrangforestillings femte oppsetning, og samtidig den femte med utgangspunkt i norske forfattere. 

www.facebook.com/vrangforestillinger 

www.vimeo.com/vrangforestilling 

Vrangforestilling-Sult. Tou Scene.

 Fra Vrangforestillings produksjon SULT som fikk støtte av Oslo teatersenter i 2016. Foto: Carina Johansen

Stunt teateret

Stunt-teateret ønsker å lage en 20 min fysisk teaterforestilling for ungdom, som et tilsvar til debatten om ”svenske tilstander” på Oslos østkant.  Basert på en bearbeidet versjon av tekstene ”Urban Legend” og ”Rekonstruksjoner” av M.H. Hallum skal de iscenesette en overraskende og abstrakt skildring av hvordan det er å være ungdom i Oslo i dag. Forestillingen skal reise på Østkantturne med t-banen, hvor forestillingen skal dukke opp og forsvinne igjen. 

Ensemblet er plukket ut fra tre faktorer: Skuespillerferdigheter, bakgrunn og særegenheter i utseende og stemme. Det er viktig for prosjektet at skuespillerne har ulike stemmer og kan representere en håndfull mennesker fra Oslo. Hele ensemblet har flerkulturell bakgrunn og er ungdom fra østkanten.

Prosjektansvarlig og regissør: Mine Nilay Yalcin. Utdannet fra Nordic Black Express. Jobbet som frilans scenekunstner siden 2007. 

Trofast

Prosjektets idé springer ut fra en fascinasjon og skepsis til religion som konsept og fenomen. Gruppa ønsker å se på hva ulike trosretninger, og samfunn, gjør med mennesker og hvordan vi formes av disse.  Gjennom å ta tak i likhetstrekk og sette disse inn i andre, bisarre settinger, og ved å bruke dans og scenekunst, skal prosjektet få frem tanker om samfunn, individualitet, tradisjon og regler.

Anette Tømmerholen og Sunniva Øverland står bak TROFAST-prosjektet. De er begge uteksaminerte med BA Dans fra Universitetet i Stavanger juni 2015.

Colectivo Sur

Danseforestillingen Lynet er et sammarbeidsprosjekt mellom Colectivo Sur – Oslo og koreograf/produsent Helle L. Moum. 

Prosjektet skal legge til rette for en kunstnerisk prosess for å undersøke maktforhold i samfunnet.  I prosjektet skal de se på tvungen migrasjon som eksempel og fortelle om todelingen mellom de privilegerte og de elendige. Deltagerne i prosjektet gjenspeiler todelingen og består av 3 norske dansekunstnere, en argentinsk skuespiller og flyktning, en norsk-amerikansk komponist, to chilenske flyktninger og en gruppe amatørdansere av forskjellige nasjonaliteter.

Colectivo Sur Oslo på Facebook

Para film og teater

Para Film & Teater har en sosiopolitisk profil, og lager teater og film om tabubelagte temaer. 

“Mann. Jeg?” skal være polariserende, og vil i form og metode ta utgangspunkt i såkalt “in-yer-face-teater”. Det skal være direkte, nært, voldsomt, vulgært og konfronterende. Målet er å formidle den smerten karakterene lever med hver dag.

Historien begynner med at Jonas, Halvdan og Preben tar et par pils etter jobb. Ingen av dem vet det, men dette er dagen da hele deres fortid, nåtid og fremtid vil blomstre til overflaten. 

Para teater begynte sin virksomhet i 2010 og ble startet av Harald Engan og Martin T. B. Thomas. 

Para Film og teater på nett

Para Film og teater på Facebook

Sri Lankisk forening

Teatergruppa i Sri Lankisk forening involverer 25-35 barn og unge, samt 5 voksne.  Da barna i foreningen påpekte at de manglet et teatertilbud, startet de opp denne gruppa. 

Prosjektet ble satt i gang i anledning 70 år med uavhengighet på Sri Lanka. Målet er å skape en kulturreise om landets post-kolonihistorie, fortalt med norsk-sri lankisk skråvinkel og barn og unges egne stemmer. Premieren er  3. februar på amfiteateret på Folkets Hus Strømmen.

Sri Lankisk forening i Norge på nett

SLAN på Facebook

Emril Vatndal

«Det skjedde i de dager…- en komedie» er en komedie basert på juleevangeliet. 

Denne forestillingen har et ambisiøst mål, og skal forklare omstendighetene rundt Jesu fødsel 2017 år fra nå. 

Det er en komedie med høy fart, mange skift og som satser på godt gammeldags analogt teater. Julestjernen henger i en fiskestang og Jesus er lenge en pute på Marias mage.

Planlagt premiere er 24.nov.

Emrik Vatndal er pågangsmotoren for prosjektet, har en bachelor i skuespill fra Westerdals og jobber til daglig som skuespiller og instruktør. 

Trailer for den digitaliserte utgaven «Peer Gynt», fremført av Emrik Vatndal, fra bachelorforestillingen.

Vi på Oslo teatersenter gleder oss til å følge prosjektene videre! 

Har du et prosjekt du vil søke støtte til? Neste søknadsfrist er 1. februar, les mer her