Teater både under og over overflaten

I Festival, Rampelysfestivalen by OTS

40 Watt skildrer en korrupt verden under bakken mens 12 Volt tar opp sommerens vanskelige tema på Rampelysfestivalens 3. dag. 

Ute i foajeen begynner det som viser seg å være en høyst levende forestilling om umenneskelige forhold i et liv under bakken. Jorden er forurenset og forsøplet, og noen få utvalgte får være med under overflaten for å bygge et liv i byen under bakken. Etter en dramatisk presentasjon av stykket med en fiktiv værmelding og et møte i generalforsamlingen blir publikum vist inn i salen, under overflaten, der kun de med riktig blodtype har adgang. Men verden under bakken viser seg å være langt i fra hyggelig grunnet korrupt politi, mangel på vannressurser, og en egoistisk leder. To ungdommer tar saken i egne hender. Etter det dystre dog humoristiske stykket returnerer publikum ut i foajeen der NRKs værmelding for 2050 spilles på fullskjerm. Her er alt godt planlagt. 

40 Watt består av 13 ungdommer i alderen 10-13 år. Gruppa har samarbeidet med Renata A. Christensen om manus. I følge Renata var det ungdommene selv som ønsket et alvorlig stykke om et liv under bakken. 

Sommerens mørke skygger

Senere på dagen får publikum oppleve en annen alvorlig problemstilling på grensen til det absurde fra gruppen 12 Volt i stykket Skyggene ser oss. Rakel forsvinner fra en språkreise i Italia, og familien og vennene hjemme i Norge må lære seg å leve med usikkerheten rundt hendelsen. Det oppstår mye drama og masse følelser når Rakel returnerer, og alle lurer på hva som egentlig har skjedd. Hvorfor forsvant hun? Er hun til å stole på? Eller er hun rett og slett syk? En stor del av ensemblet spiller skyggene som alltid kommenterer og stiller seg kritiske til Rakels påstander fra forsvinnelsen.

Vanskelige tema knyttet til forestillingen blir tatt opp av Gina Caspersen i en samtale på scenekanten etter visningen, under Rampelys KUNNSKAP. Stykket tar nemlig opp problemstillinger knyttet til psykisk helse, og forestillingen er også støttet av Norsk Psykologforening.  Dessverre fikk ingen i redaksjonen mulighet til å delta i denne samtalen.

I dag hadde12 Volt dessverre sin siste forestilling på Rampelysfestivalen for i år med Skyggene ser oss. Under overflaten med 40 Watt spilles også på tirsdag 17.30.